joi, 18 februarie 2010

Cât de mare era visul...


Reginaldo Ustariz - Che Guevara, viaţa unui mit

Înclin să spun că toată lumea a auzit de Che Guevara, că toată lumea ştie, cu mai multe sau dimpotrivă, mai puţine detalii însemnătatea acestui erou pentru Cuba şi pentru Bolivia. Când mi-a picat în mână cartea, şi efectiv, acesta este cuvântul,
mi-a picat, nu aveam nici o idee despre contextul istoric, despre Războiul de Gherilă, şi despre însemnătatea faptelor de vitejie ale lui Che.
Această operă este rezultatul multor ani de muncă , de cercetări , de interviuri, de căutări şi de presupuneri bine documentate ale ziaristului şi medicului Reginaldo Ustariz Arze. Cartea este un elogiu adus lui El Commandante, şi se observă pe tot parcursul ei, admiraţia profundă pe care o poartă autorul, admiraţie de care va fi cuprins şi cititorul.
Urmărind viaţa lui Ernesto Guevara de la Serna, din copilărie, până la ultima confruntare, suntem purtaţi din Argentina, în Bolivia, Peru, Guatemala, Mexic şi Cuba, unde Che Guevara îl ajută pe Fidel Castro să preia puterea, şi din nou în Bolivia, unde îşi va găsi sfârşitul.
Unele capitole( foarte puţine) sunt scrise destul de haotic, se trece de la o idee la alta, de la un eveniment către altul, sunt introduse personaje prin poveşti prea lungi, dar având in vedere modul în care au fost adunate informaţiile, se poate trece peste acest aspect.
Este interesant, modul de expunere al informaţiilor, care au fost adunate din diverse mărturii, jurnale de război,ziare şi reviste ale vremii, comunicate radio sau interviuri pe care autorul le-a realizat personal, toate însoţite de fotografii, din care, mare parte, din arhiva personală a eroului.
Nu o să insist asupra caracterului istoric şi informativ al cărţii şi nici măcar asupra caracterului excepţional al acestui om, dar pot afirma spusele lui Jean Paul Sartre, cu referire la Che Guevara :"Fiinţa umană cea mai completă a epocii noastre".
Recomandarea : Trebuie citită!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu