vineri, 30 martie 2012

Hipster


Subcultura hipsterilor  şi-a început dezvoltarea prin anii ’40, atunci când termenul desemna un membru al comunităţii afro-americane. ( subcultura reprezintă un grup social, etnic, regional, economic cu modele de comportament specific, ce se distinge de alţi membri ai societăţii sau de culturi mai largi - definiţia din Dicţionarul Merriam-Webster. Subcultura, definită împotriva culturii parentale, este generativă pentru că reprezintă o cale pentru tineri de a se distinge, de a-şi diferenţia gusturile şi stilul, concepţia asupra vieţii şi locul în societate împotriva normelor culturii predominante -  numită “mainstream” ). Un deceniu mai târziu, hipsterul era alb, însă în ambele cazuri, cunoştinţele erau punctul lui forte.
Conform Dicţionarului Urban, subcultura hipsterilor este formată din bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse într 20-30 ani pentru care valorile sunt: gândirea independentă, neîngrădită, anticonformism, creativitate, inteligenţă, cultură şi muzica indie. Respingând capriciile impuse de societatea de consum, ei preferă să îşi demonstreze independenţa prin alegeri care reflectă dorinţa de a defini noi orizonturi culturale, chiar dacă aceasta înseamnă hainele cu care se îmbracă, muzica pe care o ascultă, modul de decorare al casei sau vocabularul folosit. Hipsterismul este însă o stare apărută natural, nu este o stare pe care trebuie să te străduieşti să o ai.
Deşi hipsterismul este de fapt o stare de spirit, el este adesea întrepătruns de sensibilităţi ale modei. În ciuda concepţiilor bazate pe gusturile estetice, hipsterii sunt foarte educaţi şi au certificări în diverse arte liberale, sau diplome în matematică sau ştiinţe. Majoritatea lucrează în domeniul muzicii, artei sau în industria modei. Întrucât sunt deschişi  relativ la diferenţele de rasă, sex sau orientare sexuală, sunt foarte apreciaţi de alte comunităţi inter-rasiale sau comunităţi de homosexuali.
 Hipsterii au devenit  pionerii ultimelor tendinţe atât în materie de modă ( de exemplu blugii GAP erau la început purtaţi doar de ei, iar acum e un „ must” să ai o pereche) sau muzică (multe din trupele care au succes acum, au fost descoperite, ascultate şi promovate de hipsteri).
Ca să conluzionez despre hipsterul modern :
  • Nonconformist, creativ, inteligent, educat,  original, nu este afectat de gândirea comună, crede în libertate şi în exprimare liberă.
  • Interesat de artă ( muzică – indie, in general, fotografie, pictură, filme). Cel mai probabil, dacă nu lucrează în artă,  este fotograf amator, cântă la un instrument sau ia lecţii de dans.
  • Conform cu interesele sale culturale îl poţi întâlni la diverse expoziţii, vernisaje, festivaluri de muzică sau film
  • Iniţiator pentru diverse tendinţe (modă, muzică, tehnologie sau diverse activităţi)
  • Modă: blugii skinny sunt cel mai de seamă articol vestimentar, tricouri inscripţionate cu diverse mesaje, cămăşi strâmte în carouri, rochii vintage, tenişi Converse şi balerini, pălării, eşarfe, ochelari cu rame groase sau colorate,  dresuri colorate, bijuterii lucrate manual, genţi supradimensionate pentru ambele sexe, piercing-uri şi/sau tatuaje.
  • Alimentaţie: interesat de sănătate şi bunul mers al naturii, hipsterul este vegetarian sau raw-vegan. Dacă timpul îi permite experimentează cât mai mult în domeniul gastronomiei, fiind chiar posibil să aibă o grădină proprie.
  • Ecologist fiind cel mai adesea se deplasează cu bicicleta sau pe jos.

2 comentarii:

  1. "Respingând capriciile impuse de societatea de consum" si totusi cumpara la greu "blugii skinny sunt cel mai de seamă articol vestimentar, tricouri inscripţionate cu diverse mesaje, cămăşi strâmte în carouri, rochii vintage, tenişi Converse şi balerini, pălării, eşarfe, ochelari cu rame groase sau colorate, dresuri colorate, bijuterii lucrate manual, genţi supradimensionate pentru ambele sexe, piercing-uri şi/sau tatuaje" ca sa nu mai vorbim de reinoirea lunara a gadgeturilor care nu e ea o treaba tocmai in spiritul "ecologist" asa ca in descrierea hipsterului s-a omis caracteristica de "ipocrit"!!! Sorry... chiar nu vreau sa fiu hater dar asa e...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu la comentariul de mai sus, hipster inseamna cu totul altceva: aroganta, impotriva mainstream-ului cu tot dinadinsul, pseudocultura

      Ștergere